Zes organisaties uit 5 EU-landen, gecoördineerd door de ASL ROMA2 (Italië), maken deel uit van de vennootschap, met een lange ervaring in mentale gezondheidszorg, de-institutionalisering en sociale integratie van personen met ernstige mentale aandoeningen, en zijn geïnteresseerd om deel te nemen aan een gemeenschapsgerichte politiek , educatieve methodiek en praktijk in Huisvesting op EU-niveau. De vennootschap vindt zijn oorsprong in het Europese Mentale Gezondheidsactieplan van 2010-2020, en is gelinkt aan het integratiebeleid op nationaal niveau.
De opgedane ervaringen in elk land zijn kostbare elementen van confrontatie op transnationaal niveau. Deze betekenen een sterke Europese toegevoegde waarde aan de resultaten van het project. Gelijkaardige problemen en doelen richten de vennootschap sterk op het samen groeien naar kwaliteit en inclusieve EU-producten. De verschillende ervaringen zullen de implementatie van innovatieve producten vergroten.
Elke organisatie vertegenwoordigt een verschillend standpunt : van burgers tot professionelen, van publiek tot privaat, van gezondheid tot sociale zorg. HERO wil deze integreren in een Europese dimensie.
De eerste transnationale vergadering was in Athene. De partners konden zo kennismaken met elkaar, hun organisaties introduceren, opinies uitwisselen over mentale gezondheid en aanbevolen remedies. Vanaf het begin ontstond er een vriendelijke en samenwerkende werkomgeving. De verwelkomingssessie werd geopend door Mevr. Kostadinka Kuneva, (MEP) lid van het Comité voor Werkgelegenheid en Sociale zaken en Co-president bij ‘Disability Intergroup of European Parliament’, en door Tomas Zdechovsky, lid van het Europese Parlement - Tsjechische Republiek. De vergadering werd gesteund door het Kabinet van het Europese Parlement in Griekenland.
Zoals gepland namen enkele personen uit verschillende afdelingen, die mentale gezondheidsproblemen ervaren, deel aan de introductie-sessie. Het was zeer interessant en deelnemers werden voorgesteld aan Huisvesting, zoals die door Griekse gebruikers wordt beleefd. Het thema van een huisvesting voor personen met ernstige mentale problemen kon uitgebreid behandeld worden, ook dankzij de duur van de vergadering, het comfort van de vergaderzaal en de meervoudige opportuniteiten om contacten te leggen. Het studiebezoek aan het gespecialiseerde dagcentrum “Social Dialogue Centre” is daar een voorbeeld van. De vergadering werd gesteund door het Kabinet van het Europese Parlement in Griekenland.
Werk in uitvoering. De partners leiden focus-groepen met de verschillende doelen van het project. Ongeveer 540 volwassenen zullen betrokken zijn. Er wordt ook gewerkt aan de internationale recensie van de hoofdpublicaties over Huisvesting en Mentale Gezondheid. Beide activiteiten richten zich op het verzamelen van data voor het tot stand brengen van het E-boek over de indicatoren van Kwalitatieve Huisvesting, de volgende stap voor de Hero Vennootschap.